Ohjeita ruoanlaittoon Polar Grillillä

Kalan loimuttaminen Polar Grillillä

Ainutlaatuiset yhteiset elämykset syntyvät tulen ympärillä. Polar Grillillä valmistat herkullisia ruokia monella tavalla, moneen makuun. Perinteisen grillaamisen lisäksi Polar Grillillä voi esimerkiksi loimuttaa ja halstrata kalaa sekä paistaa lättyjä ja lisäkkeitä muurinpohjapannun avulla.

 

Loimuttaminen

Polar Grillin kääntyvä halsteri on kätevä myös kalan loimuttamiseen. Perinteinen puinen loimulauta on aina vaarassa palaa, mutta teräksisellä halsterilla loimutat turvallisesti vuodesta toiseen.

 

Loimulohi Lapin malliin


  • Tuore lohifile, joka suolataan muutama tunti ennen loimutusta
  • Voisulaa loimutukseen
  • Alumiinifoliota grillin suojaamiseen
  • Koivuhalkoja, grillihiiliä ja sytytysnestettä

loimutettu lohi

Aseta grillin arinalle pari pientä, kuivaa koivuhalkoa. Lisää grillihiiliä ja hieman sytytysnestettä. Sytytä. Pidä grillin vetopelti aluksi auki. Kun hiillos on valmis, sulje vetopeltiä vähitellen – saat pitkäkestoisen hiilloksen. Lisää puita vain vähän kerrallaan, yksi pesällinen riittää isonkin kalan loimutukseen.

Laita halsteriin alumiinifoliota reilusti yli ala- ja ylälaidan. Foliota myöten kalan rasva tippuu nuotioon ja grillin ympäristö pysyy siistinä. Laita kalan nahkapuoli foliota vasten, ja lukitse se ritilällä halsterin väliin. Käännä halsteri kallelleen tulta kohti. Sopiva etäisyys löytyy kokeilemalla: jos lämpö ei heti polta kättä, lämpötila on hyvä loimutukseen.

Voitele loimutuksen aikana kalaa voisulalla, jotta kala ei kuivu tai tartu ritilään. Jos kala kypsyy nopeammin toisesta päästä, käännä halsteri grillin toiselle puolelle. Kalan toinen pää on silloin lähempänä tulta.


Mausteseos loimulohelle

Sopii kaikkiin kalaruokiin!

5 rkl aromisuolaa (sis. 60 % suolaa)
1 rkl
paprikajauhetta
1 rkl sitruunapippuria
1 rkl valkopippuria
1 rkl sokeria

Sekoita kaikki mausteet. Säilytä suljetussa purkissa tai pussissa.

 

Halstraus

Polar Grilleihin vakiona kuuluva kääntyvä halsteri on kätevä apuväline kalan kypsentämiseen. Aloita halstraus voitelemalla halsterin ritilät ruokaöljyllä. Aseta sitten kalat verkon päälle. Lukitse säädettävä RST-ritilä kalojen päälle sen verran tiukasti, että halsteria ympäri käännettäessä kalat eivät tipahda välistä pois.

 

Muurinpohjapannun käyttö

Muurinpohjapannu Polar Grilli

Muurinpohjapannun avulla voi loihtia monenlaisia herkkuja. Testaa vaikka lohkottua tuoretta ananasta hunajalla, kesäkurpitsaa, paprikaa, punasipulia sekä puolitettuja herkkusieniä pannulla valmistettuina. Kasvisten sekaan voi lorauttaa öljyä, kermaa, tuorejuustoja – mitä vain! Muurinpohjapannu pysyy kuumana varsin pitkään ja on kätevä niin pihvin kuin letunkin paistossa.

Kuumenna pannu aina ennen käyttöä. Levitä öljyä kuuman pannun pintaan, kunnes se on kylläinen ja pannun pinta muuttuu tummaksi. Kun pannun pinta on tasaisesti rasvattu, voit lisätä voita tai öljyä paistamista varten.

Käytön jälkeen pane pannulle tilkka vettä, kuumenna, kiehauta ja puhdista pannu lastalla ja talouspaperilla. Pyyhi kuivaksi. Rasvaa pannun paistopuoli kevyesti esimerkiksi ruokaöljyllä.

 

Mansikkainen perunalisuke muurinpohjapannulla


500 g pieniä uusia perunoita
1 l tuoreita mansikoita
100 g fetajuustoa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 tl chili-maustetta
1 dl tuoreita basilikan lehtiä

Keitä perunat kypsiksi kattilassa. Valuta kuiviksi ja jäähdytä.

Puolita mansikat ja kaada ne kulhoon. Lisää kuutioitu fetajuusto.

Kuumenna muurinpohjapannu. Puolita perunat ja heitä ne kuumalle öljylle pannuun. Lisää joukkoon voita ja mausteet. Kääntele varovasti ja anna perunoiden hieman ruskistua. Nostele valmiit perunat lautaselle hetkeksi jäähtymään. Lisää basilikan lehdet mansikoihin, kaada perunat joukkoon ja nostele lisuke varovasti sekaisin. Tarjoa grillatun pihvin tai makkaran kera.